Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клисура е домакин на "Дните на възрожденската и патриотична песен"

С 21-ото издание на „Дните на възрожденската и патриотична песен“ в Клисура започват проявите, посветени на 148-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Двудневният конкурс се провежда в местното читалище „20-ти април 1876 г.“ и събира хорове и изпълнители от цялата страна.

Проявите продължават на 30 април със заупокойна литургия, която ще бъде отслужена в храма „Св. Никола“ и с литийно шествие в памет на всички загинали в бунта. В Историческия музей в Клисура ще бъде открита изложба „Светлини от Април 1876-та“. След поетичното изпълнение на ученика Кристиан Марков и фолклорния концерт на ансамбъл „Розова долина“ започва традиционният митинг заря с участието на представителни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

На 1 май проявите продължават с традиционната възстановка от избухването на Априлското въстание, когато „Клисура въстана втора, но изгоря първа“. Членове на дружество „Традиция“, с оригинални носии и костюми и въоръжени с автентични оръжия, пресъздават историческите събития.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна