Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София"

За любителите на фотографията, днес излиза и новото българско списание "Obscurus"

Снимка: Радио София

Фотографска изложба представя "Изчезналите кина на София". Това е най-новият проект на Програмата и L'Europeo. Тя е представена до 27.04.2024 г. в Галерия nOva art space, а от 09.07.2024 г. до 23.07.2024 г. ще бъде изложена в Галерия на открито в градинката пред Народния театър “Иван Вазов”.

Пред Радио София Валерий Пощаров, Ваньо Димитров и София Павлова представиха изложбата и новото българско списание за фотография Obscurus, което излиза днес.

Има значение по какъв начин фотографията е осмислена и по какъв начин илюстрира една по-широка концепция, за да може да бъде припозната, обясниха събеседниците.

Преди дни Валерий Пощаров спечели първата награда в категория "Портрети" в конкурса за професионални фотографи на Sony, с проекта си, в който заснема бащи и синове.

„Отделният кадър не е това, което беше. Това, което в момента се търси в световен план, са проекти, които имат мащаба да погледнат света по един различен начин“, каза Валерий Пощаров.

Именно липсата на платформа, която да обединява смисъла на фотографията, кара Ваньо Димитров да се обърне към идеята за сп. Obscurus.

„Проектът Obscurus стартирах преди две години. Тук, в България, ни липсва подобна платформа и медия, като съдържание и визия. Идеята беше да застанем рамо до рамо с чуждестранни такива“, каза Ваньо Димитров.

Именно фотографията е това, което обединява Валерий Пощаров, Ваньо Димитров и София Павлова.

За да покаже богатството от кина на София в миналото, София Павлова се обръща към различни институции, откъдето събира архивни кадри на вече несъществуващи кина.

„Целта ни беше в една визуална игра да съпоставим миналото с настоящето. Първоначалната цел беше всеки един архивен кадър да има сегашно отражение, за да може окото да направи тази разлика – какво е било преди и какво е сега. В последствие установихме, че няма как да съберем всички кадри и да ги съпоставим преди и след. Например кино „Одеон“ не е било на това място, на което е сега“, обясни София Павлова.

„Невидима София: изчезналите киносалони“ ще видим през обектива на фотографите Александър Станишев, Георги Андинов и Ивелина Димчева.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна