Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама британци са обвинени в подпомагане на руското разузнаване

Лондон Великобритания полиция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама британци бяха обвинени в подпомагане на руското разузнаване след предполагаем палеж на бизнес, свързан с Украйна, съобщи Би Би Си.

20-годишният Дилън Ърл от Елместорп в графство Лестършър и 22-годишният Джейк Рийвс от лондонския квартал Кройдън бяха разследвани след пожар в склад в източен Лондон през март.

Те са първите хора, обвинени по новия Закон за националната сигурност от 2023 година, целящ да актуализира престъпления като шпионаж, саботаж и чужда намеса. Други трима заподозрени, свързани с пожара, са задържани по други обвинения. Разследването се води от служители на столичната полиция за борба с тероризма. 

Всички обвиняеми са се явили в съда миналата седмица, но по правни причини BBC News не успя да съобщи това до днес.

Следващото дело срещу всички петима е насрочено за 10 май в Old Bailey. Разследването е свързано с пожар, който избухна в индустриална зона в Лейтън през март, за който прокуратурата каза, че е умишлен с използван бензин. Осем пожарни и 60 огнеборци тогава бяха извикани. 

Обвиненията не уточняват кой притежава фирмите, които са били набелязани, но записите на Companies House показват, че това са две услуги за доставка на колети: Oddisey и Meest UK. Те са собственост на Михайло Приходко, известен още като Михаил Бойков, и съпругата му Йелена Бойкова, които живеят в Лондон.

Ръководител на отдела за специална престъпност и противодействие на тероризма Ник Прайс каза, че се предполага, че Ърл е “участвал в дейност, насочена към бизнеси, които са били свързани с Украйна, за да облагодетелства руската държава“. 

Не всички са заподозрени в престъпление срещу националната сигурност.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна