Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша

Снимка: БГНЕС

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша, заради която жители на "Княжево" протестираха по-рано днес. Металните ограждения с надпис "Частен имот" са били поставени предни дни с цел да възпрепятстват хората да ползват екопътеката.

Асен Вълчев живее в "Княжево" и използва популярната туристическа пътека ежедневно:

"Преди два дни излзязох да направя тренировка с колелото и стигнах до ограда по пътеката, бях озадачен какво става. Направих си тренировката, върнах се и започнах да разпитвам хората каква е причината това да се случва. Опитахме да разберем каква е собствеността, което показа, че наистина са два частни имота. Едната алея, която е слънчевата, минава през единия имот. Другата, която е пешеходната, минава през другия имот, като петната за застрояване са точно върху двете алеи".

Вълчев и други жители на "Княжево" се свързват с представители на общината. Оградата е премахната и от двете алеи, но екологът, с когото разговаряли, е подчертал, че това е временно решение.

Сред протестиращите беше и известният алпинист Дойчин Боянов. Обясни, че оградата отрязва естествения пешеходен път на хората до планината и настоява общината да разреши трайно проблема: 

"Защото, ако това е проблем, който е генериран в миналото управление на тази община, настоящият кмет има силата да го даде на прокурор този минал кмет. Дори не обвинявам хората, които са си сложили оградата". 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна