Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Венеция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Венеция от 25 април влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство.

Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава".

Еднодневните туристи бяха около 16 000, платили таксата от 5 евро само за 25 април – национален празник, отбелязващ Освобождението на Италия от фашизма и нацизма. Част от тях също изразиха недоволство от нея, други не – предимно чужденци. 

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро каза за РАИ 3:

"Изглежда ми много позитивно, защото много туристи показват платения входен билет. Това означава, че градът трябва да се опази. Това е един културен ефект, който очаквах като начало". 

Общината е мобилизирала свои служители не само за контрол при влизане в историческата част на Венеция, но и за съдействие. Глобата за неплатен вход е от 50 до 300 евро. 

Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето. Освободени от нея са децата под 14 години и хората с увреждания. 

Прилагането ѝ ще се проведе през празничните дни до 14 юли. Закупува се предварително на дигиталната система на сайта "Входна такса за Венеция" на адрес cda.ve.it/it

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна