Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

Снимка: Pixabay

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици. 

40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили алкохол поне веднъж в живота си. Това е в пъти над регистрираната сред връстниците им в други държави средна стойност от 17%. 

65% от учениците са закъснявали за училища поне веднъж през двете седмици преди анкетата. Това също е много над средното ниво за другите държави, където е 48%. 

45% от 15-годишните българчета пропускат учебни занимания. 45% очакват да се реализират на професионална позиция. 

В сравнение с другите държави, където е било направено същото проучване, у нас най-много изпъкват социалните неравенства. Затова трябва да се помисли за въвеждането на образователни политики за развитие на социално-емоционалните умения, което може да е ключът към подобряване на академичните резултати и професионалната реализация. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова поиска изводите от проучването да послужат за политики в подкрепа на социално-емоционалните умения. 

От Министерството на образованието припомниха, че по програма на УНИЦЕФ се обучават учители. От българските партньори на изследването не предоставиха данните от международното изследване. Целта била да се обърне внимание, а не да се правят сравнения, мотивираха се те. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна