Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Идеята за велоалея по бул. "Патриарх Евтимий" е от години
Снимка: БГНЕС

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.

Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея от тротоара и преместването и на булеварда.

Ще бъдат трансформирани и булевардите „Витоша”, “Фр. Нансен” и „Ген. Скобелев”.

Проектът бе представен днес в Столичната община от зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов на съвместна пресконференция с общински съветници от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" ("Спаси София") Андрей Зографски, Симеон Ставрев и Димитър Петров, както и от кмета на район Средец Трайчо Трайков.

Самият проект е възложен в устройствения план още през 2011 г., но не е реализиран. Заложена е бус лента, но все още я няма.

"Искам да успокоя живущите, че решението е максимално балансирано и в него са адресирани тeхните искания", добави още Павлов.

Паркирането няма да бъде забранено в нито един участък, а ще се създаде реорганизация.

Създават се нови компенсаторни паркоместа на бул. „Витоша“ и отваряне на нов паркинг на ЦГМ с допълнителни 50 места.

Започва летният строителен сезон и предвид големия обхват и сложността на проекта, възнамеряваме да го направим през следващите седмици, каза общинският съветник Андрей Зографски. Той обясни още, че са зависими от  подходящи метеорологични условия, но искат да го изпълнят, когато София е празна, за да не се затруднява трафикът и придвижването на гражданите.

Общинските съветници изтъкнаха, че с този проект се решават редица, натрупали се, проблеми и се създават удобни алтернативи за всички участници в движението. С новата бус лента ще се ускори движението на тролейбусите, които се използват от десетки хиляди пътници всеки ден. С велосипедната алея се свързва не само пл. „Руски паметник” с ул. „Граф Игнатиев”, но и 7 съществуващи трасета в единна и удобна мрежа. 

Кметът на район „Средец” Трайчо Трайков спомена още са създаването на "червена зона", която да бъде само за живущите в района и добави, че това престои да се обсъди със Столичния общински съвет. 

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени