Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско. 

Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните корита водят до по-тежки наводнения, пресъхване на водоизточници, воден недостиг и понижават способността на реките да се самопречистват и пречат на развитието на устойчиви поминък и туризъм, посочват от неправителствената организация, която започва проучване кои от нефункциониращите преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати. 

В басейна на Янтра има разнообразие от реки, върху които са изградени различни видове миграционни бариери, а голяма част от поречията са включени в европейската екологична мрежа Натура 2000. Установени са 64 вида риби, от които 55 местни. Чрез проучването на Янтра във Великотърновско от сдружение „Балкани“ очакват да се разработи модел за премахването на бариери и да бъдат отворени над 200 км речни участъци в страната.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени