Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гунтрам Волф: Шолц иска хем да помогне на Украйна, хем не иска тя да си върне Крим

"Успоредно с инвестициите Германия може да изпраща повече военна помощ", смята той

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министър на отбранителната индустрия - така медиите в Германия описаха вицеканцлера и икономически министър Роберт Хабек след изненадващата визита в Украйна. Германия, която е упреквана от съюзниците си, че дълго време се колебаеше дали да доставя на украинците модерно въоръжение, а сега не дава от своите високоточни далекобойни крилати ракети "Таурус", вече се подготвя да припечели от следвоенното възстановяване на Украйна. В делегацията на Хабек бяха шефове на тежки промишлени компании от отбранителната и енергийната промишленост, за да се включат в икономиката на Украйна във всичко - от производството на оръжия до възстановяване на пострадалата от руските ракети електропреносна мрежа. Делегацията, която Хабек взе със себе си, включва представители на оръжейните фирми Rheinmetall и Diehl, които трябва да доставят оборудване за системата за противовъздушна отбрана IRIS-T. А други компании ще предоставят машини за разчистване на мини и разузнавателни дронове.

"С ангажимента си в Украйна германската отбранителна индустрия подкрепя борбата за свобода и демокрация", написа Хабек вече на път за Украйна. А след завръщането си заяви:

"Говорим непрекъснато за военни доставки, оръжейно производство и удържането на фронта. Изобщо не ми е лесно да говоря за тези неща. Когато поех министерския пост, нито съм мечтал, нито съм си представял, че ще изпаднем в тази ситуация и че аз ще трябва да призовавам за увеличаване на оръжейното производство. Но нека да е ясно защо се води тази война. Путин не иска Украйна да бъде демократична страна. Ако Украйна загуби тази война, ако Путин постигне целите си, той ще продължи. Затова всички, които искат да живеят свободно, трябва сега да подкрепят Украйна". 

За посещението му в Украйна - второ от началото на войната - интервю с Гунтрам Волф - старши сътрудник в базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel.

Много неща се преплитат в това посещение. Първото, разбира се, е сигналът към Киев, че Германия остава твърдо на страната на Украйна. Това включва възстановяването на разрушената от руските бомби инфраструктура.

Не по-малко важна е военната подкрепа и особено сътрудничеството в отбранителната индустрия. В делегацията на Хабек участваха представители на няколко компании, които произвеждат оръжейни системи, включително такива, които Германия изпраща в Украйна. Става дума и за инвестиции в производството в самата Украйна, например на концерна "Райнметал". Ще има и нови инвестиции там, както и усилване на военното производство в Германия за Украйна.

Министър на икономиката от "Зелените", който пътува като търговски пътник за военната индустрия - как се съвместяват традиционно миролюбивата партия на "Зелените" с призивите за увеличаване на производството на оръжия?

"Зелените" отдавна се промениха и станаха реалисти. Дори бих казал, че от трите партии в управляващата коалиция в Германия "Зелените" са тези, които най-силно подкрепят Украйна и изпращането на военна помощ. Основният аргумент е, че в тази война всъщност става дума за борба за свобода, а свободата е ДНК-то на "Зелените". Така че днешната партия на Роберт Хабек и външния министър Аналена Бербок е далеч от зелените фундаменталисти от края на миналия век.

С Роберт Хабек в Украйна бяха високопоставени представители на седем оръжейни компании и компании от енергетиката. Споменахте "Райнметал", който ще изгради завод за поддръжка на превозни средства за армията и за производството на артилерийски боеприпаси. Защо частният бизнес да има интерес от инвестиции в страна, която се намира във война, г-н Волф?

За компаниите от отбранителната индустрия мотивацията е съвсем ясна. От една страна производствените разходи в Украйна са сравнително ниски. Разходите за персонал - също, но пък там има добре образовани и опитни работници, особено в оръжейното производство. А от друга страна - произведените в Украйна оръжия могат веднага да бъдат тествани в реални условия.

Каква роля в подкрепа на нови инвестиции играе държавната гаранция? След завръщането си Роберт Хабек каза, че обикновено Германия не дава такива гаранции, но този път трябва да направи изключение.

Инвестициите във воюваща страна са много рискови. Никой не може да изключи щети по производствените халета при руски ракетен обстрел. Освен това съществува риск, при неблагоприятно развитие на войната руските окупационни сили да достигнат до териториите, където са построени новите заводи и те да попаднат под техен контрол.

Разбираемо е, че никой не би се съгласил да инвестира при такива условия без държавна гаранция. Затова Германия е готова да поеме ангажимента за покриване на този риск. Всъщност говорим за комбинация от гаранции за сигурността и от финансови гаранции. За инвеститорите финансовата сигурност е по-важна, докато за държавата е много по-съществено да не се допуска теч на информация за производствения процес и използваните технологии. Това включва например бързата евакуация на завода в случай, че има опасност да попадне под руска окупация.

Освен оръжейния гигант "Райнметал", който подготвя нови инвестиции в производствени мощности в Украйна, фармацевтичният концерт "Байер" планира да вложи 60 милиона евро в завод. Друга голяма компания за производството на мазилки и други строителни материали ще удвои производствения капацитет там. Някой би казал, вместо да търси начини да изкара пари от Украйна, Германия трябва най-накрая да достави крилатите ракети "Таурус".

Едното не изключва другото. Сигурен съм, че Германия може да се справи и с двете. Още преди да говорим за възстановяването след войната, Германия може още сега да инвестира в Украйна, където условията са добри - пазарът е добре развит, купуването на земя е сравнително безпроблемно и на добри цени, заплатите са относително ниски.

Успоредно с инвестициите Германия може да изпраща повече военна помощ. Ние и сега изпращаме много оръжия, но сравнено с БВП можем повече, убеден съм.

Съвсем отделен е въпросът за крилатите ракети "Таурус" - той е свързан най-вече с вътрешнополитическите борби. Ракетите "Таурус" биха позволили на Украйна да поразява цели далеч от фронтовата линия. Знаете, най-голямата предполагаема мишена е Керченският мост. И моето усещане е, че именно от това се опасява канцлерът Олаф Шолц и затова не дава зелена светлина за доставката им. Мисля, че той иска хем да помогне на Украйна, хем не иска тя да си върне Крим.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени