Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разногласия в Държавния департамент за израелската операция в Газа

Снимка: bulgaria-embassy.org

Вътрешен документ показва разногласия в американския Държавен департамент по въпроса дали Израел нарушава международните закони при операцията си в Газа. Агенция Ройтерс разпространява информацията 10 дни преди да изтече срокът, в който първият дипломат Антъни Блинкен трябва да докладва темата пред Конгреса.

Според цитирания документ част от дирекциите в американското министерство на външните работи намират за недостоверни израелските уверения. А Тел Авив твърди, че използва предоставените от САЩ оръжия в съответствие с международното хуманитарно право. В подкрепа на обратната теза са посочени примери за удари по защитени обекти и гражданска инфраструктура.

Ройтерс отбелязва, че поне 7 дирекции на департамента са изпратили свои становища. А представените материали издават разногласията между структурите, които трябва да изготвят един документ за Антъни Блинкен. Информацията за такава вътрешна кореспонденция излиза дни пред крайния срок - 8 май - дой който първият дипломат трябва да докладва на Конгреса по въпроса.

Говорителят на ведомството Матю Милър е отклонил коментар за достоверността на документите пред Ройтерс с думите, че по сложни въпроси често се чуват разнообразни мнения в рамките на департамента".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна