Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Мазни борби. Мазньо дири мазнинката

| Коментар

В днешната научна лекция тук ще разгледаме едно явление от българския политически живот и както винаги, анализът ни е толкова дълбок, че 5 минути не можем да изплуваме на повърхността за глътка въздух. С нашите научни лопати ние копаем сведения от библейските страници през феноменологията на Хегел чак до банкянските извори на мъдростта.

Предмет на изследването ни е мазната символика в диалектиката на феномена Делян Пеевски и Бойко Борисов, особено втория.

Научният ентусиазъм ни обхвана с натрупването на мазни знаци в нашата политика. Лесньо дири леснината, Мазньо дири мазнинката.

Да изброим набързо.

Делян Пеевски твърди, че новата съвършена Конституция е изработена в скута му при помощта на мазно турско кафе, с което Пеевски угощавал… скутера си.

Бойко Борисов от няколко години пък нарича финансовите резерви на страната не другояче, а именно “мазнинка” - и шумно недоумява как може това да се вижда на някого смешно.

Най-новата мазно-елейна препратка от Борисов е декларацията, че много хора се опитвали да се катерят по гърба му. Но тая негова гърбина не ставала за скално катерене, защото е колкото широка, толкова мазна, според притежателя ѝ.

“Моят гръб е широк - каза Борисов, - но гърбът ми, освен това е хлъзгав”.

Сиреч - който се е покатерил, винаги е бил изпързалян, защото в мазните борби на политическия ни пехливанлък Борисов няма достоен съперник.

Още от зората на политическия му живот знаем как в тежкото си детство малкият Бойко, бъдещото Слънце на българската политика, поглъщал солидни количества свинска мас. Това знаем от многобройните му изповеди по всички медийни изповедални.

Малко хора си дават сметка, че тези процедури със свинската мас в детството, това е било помазването му за избраник и месия, който един ден ще води народа, колкото и трудно да се води такъв дезорганизиран материал.

Помазването, това е посвещение, в християнската традиция се извършва веднага след кръщенето. Помазаникът е избраник, човек получил мисия да се бори за спасението на човешката душа.

Четох, че традицията с помазването в древността не била свещено тайнство, а практична рационализация в бита на овчарите и чобаните. Скотовъдите в Старата ера помазвали ушите на дребния си добитък, за да го предпазят от въшките. Тия въшки били огромна напаст и мор по добитъка. Много били вредни, ако попаднат в ухото на стоката. А при намазване на ушите, въшките се пързаляли.

Някакви такива процедури в момента извършва Бойко Борисов с ПП-ДБ. Пързаля ги по гърба си и прави подбор, като си пита ушите - колко и кои демократи-въшки да опитоми и колко да изяде като хищна калинка. Листните въшки са голям деликатес за калинките, а може би сте чували също как мравките експлоатират листните въшки и ги отглеждат като домашни животни - точно както хората гледат мисирки, за да извличат от тях, колкото си искат мазнини, белтъчини и жълтини.

Самият Исус Христос, след като братовчед му Йоан го покръстил, бил помазан значи за Спасител. Веднага след това станала историята с Дявола, който изкушавал Исус и едно от изкушенията било такова - щом си Божи син, рекъл Дяволът, направи тоя камък на хляб!

Исус казал: "Не само с хляб ще живее човекът, но с всяко Божие слово".

Почти същото се случило и с Бойко Борисов, за което е писал Йоан Бокослов.

Дяволът изкушавал Бойко Борисов и му казал: "Направи от асфалта хляб!"

Месията докоснал черния асфалт и той мигом се превърнал в дебел бял комат. И казал Месията на Дявола: "Не само с хляб ще живее човекът. Тури малко свинска мас отгоре!"

А впрочем и самите ПП-ДБ нямат нищо против да се правят на приятно изпързаляни. Всички карикатуристи в нашата малка и плодородна страна от поне десет години рисуват Борисов и Пеевски в най-разнообразни форми на сътрудничество. А ПП решиха предизборно да лансират наивната теза, че те не знаели как с Борисов получават и Пеевски. А когато сключват мазни джентълменски споразумения с единия, това означава обвързване и с другия. Ама те не знаели. И кому е нужно това детско оправдание?  

За да си мислиш, че такава теза ще хване дикиш, значи смяташ колективния електорален мозък за толкова лубрикиран, че всяко знание се хързулва по него като въшка по намазано овче ухо.

Усещам нещо дивно-кутроазно,

във тоя поглед строг и отговорен;

когато лъжеш мазно-безобразно,

сложи и малко свинска мас отгоре!

* Коментарът е авторски и не отразява позицията на общественото радио
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна