Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

2
Севдалин Духнев
Снимка: Личен архив

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели.

Роден в Силистра, живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да прави тъпани за да радва с тях хората. 

"Добри са тъпаните на Севдалин  Духнев, казва музиканта Константин Маринов, създателят на най-големият български фолклорен фестивал в Америка - фестивал “Верея”.В Чикаго се проведе 14-то издание на това невероятно събитие, а тъпаните на Севдалин пригласят на музиката и танците. 

Направата на дървения цилиндър, към който с дървени обръчи са захванати кожите, които покриват от 2-те страни тъпана, имат и зигзагообразно прекарано по тях въже, което се обтяга или отпуска и това определя звука на тъпана. Така отстрани изглежда, че да се направи и бие тъпана или барабана не е трудна работа, но май не е точно така. Оказва се, че и доста сила трябва, за да биеш тъпана."

Учени установили, че продължителното биене на барабаните  натоварва сърцето, подобно  на високото натоварване при физическа дейност. Така че биенето на барабани или тъпани не е толкова лесно, колкото изглежда, но професионалистите твърдят, че може да се тренира предварително.

"Завършил съм Лесотехническия институт. С мебели се занимавах в България, бил съм и учител, след това имах собствена фирма за мебели".

Колко време след като пристигнахте в Чикаго, започнахте да работите това, което сте работил и в България?

"Може би 3 месеца след като пристигнах."

Севдалин Духнев

Каква е връзката между мебелите и тъпаните?

"Моят човек, който е вдъхновителят за правене на тъпани е един мой приятел музикант Георги Танчев, той е перкусионист, свири перфектно на тъпан и веднъж както си говорим той ме попита: - "Би ли направил един тъпан? Замислих се и казах - Не знам. Но бих опитал. Като го гледам от дърво е направен. След като е от дърво, значи би трябвало да мога…Разглобих го, проучих го и така след няколко кратни опити първият тъпан беше готов, радвахме му се, свирихме с него."

Колко тъпана имате направени до сега?

"О,  честно казано, оказа се ,че са доста. Някой ме пита наскоро, но това, което помня, в страните, които съм направил имам тъпани - Австралия, в Канада, на много  места, из много щати, в Германия имам тъпан, който съм изпратил...А с един мой тъпан професор от Флорида е правил концерт в Китай...Сега една японка свири на тъпан, български тъпан."

Музикант ли сте?

"Не съм музикант, но харесвам музиката. Любител съм. Свиря на китара, пеем с приятели, но никога професионално. Хора викат как върви бизнеса? Аз казвам, че това не е бизнес хора. Това е така удоволствие да се занимавам с нещо, да го видя като продукт, да зная, че някой му се радва след това…", разказа за "Закуска на тревата" Севдалин Духнев. 


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна