Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До началото на юни продължава инициативата "Четяща класна стая"

| Интервю
Мария Силвестър и Симеон Ангелов в "Четящи класни стаи"
Снимка: БНР

Училището не може напълно да замени средата и примерът, които е вкъщи. Тази позицията, визирайки четеното на книги от деца, споделиха зам.-директорът на столичното 119. СУ „Акад. Михаил Аранудов“ и водещата на тв предаването Мария Силвестър в интервю пред БНР за четящите деца.

В „Хоризонт до обед“ те коментираха новия проект на Асоциация „Българска книга“ „Четяща класна стая“, чиято цел е да се насърчат четящите деца в училище.

В „Четяща класна стая“ партньори са училища партньори и деца четат по 15 минути на ден.

„Книгите дават възможност учениците да изградят свои въображаем свят и да пътуват. В 119-о училище доста се чете. Инициативата бе поета от библиотекарката Пепа Димитрова, която за 2023 г. получи приз за „Библиотекар на годината“. Тя не чака децата, а с куфар с книги пътува от класна стая на класна стая и сама отива при децата, и им показва какво има в библиотеката, какво могат да вземат и да четат“, разказа Симеон Ангелов, който преподава на 3 клас и влиза с китара в час или с друг музикален инструмент.

„За мен лично класическата на хартия печели пред електронната. Усещането на страниците, аромата на хартия, шрифта илюстрациите, това да държиш нещо в ръцете и да имаш още едно сетиво, освен очите, с което да усещаш книгата е назаменимо“, сподели Симеон Ангелов, който освен учител е и рок музикант

И добави, че всички класни стаи в 119-о са четящи: 

"Работим с „Книговище“ и „Бисерче вълшебно“. Децата, за да четата трябва да имат пример - книгата всеки ден да е пред тях."

Ангелов разказа, че има дете на година и половина и когато отвори телефона, то гледа в него, когато отвори книга, гледа в книгата.

„А аз трябва да направя избора към кое да я прилепя. Затова четем книжки и съм сигурен, че в първи клас детето ще е четящо“, уверен е таткото и зам.-директор на столичното училище.

В две столични училища Мария Силвестър Силвестър е чела в класната стая на първокласници и третокласници. „Това е едно от най-хубавите чувства, то е пряко доказателство, че това, което правя като избор в професията с „Бригада нов дом“, каузата и посланието ни достига до децата. Най-важното е достигането на посланието до децата и малките. Ако някои има отговорност, че е известен, това е да дава пример. Децата разбират какво правим ние. Ще ми се по-често да чета, усещането е много освобождаващо, децата ти връщат енергия“, разказа Силвестър, която е започнала да чете на 5-годишна възраст.

Книгите си тя „крадяла“ от библиотеката на леля си и още помни думите ѝ, че „книгите са прозорец към света“.

Силвестър чела на третокласниците  книгата, която е променила живота ѝ – Селиджър. И въпреки, че е за доста по-голяма възраст, децата са били любопитни и „не ми позволиха да спра да чета“. След това се е получил интересен дебат за героите. 

„Надявам след година, две те да дочетат, това, което им четох“, сподели Мария Силвестър.

„Виждам дефицит в общуването и затова малките да бъдат обучавани, как се прави един дебат, кое е различно, кое е особено, нюансите са важни. Социалните мрежи не трябва да се забраняват, а да се използват правилно“, препоръча Силвестър.

Цялото интервю със Симеон Ангелов и Мария Силвестър за четящите деца чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна