Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самоковски села остават без ток почти месец в годината заради профилактика

Снимка: БГНЕС

Профилактика на електропреносната система оставя пред деня Кoвачевци (Община Самоков) и съседните няколко села. Това се извършва в делнични дни, за по няколко часа и пречи на нормалния живот и работен процес на жителите на тези населени места, сигнализира БНР Ангел Анев.

Неговите наблюдения са от последните 4 години, но негови съседи твърдят, че проблемът е от 2-3 десетилетия.

От съответното електроразпределително дружество обясняват прекъсванията с монтаж на птицезащитни съоръжения и смяна на изолатори.

Т.нар. профилактика се извършва поне 15-20 дни в годината, обикновено от 9 до към 16 часа, твърди Анев. Това е около един месец от годината. Той се е обаждал по институции, събирана е подписка и е представяна пред Центъра за клиенти в Самоковската община.

-Не сме против грижата за природата, но нека се спазват правата и интересите на абонатите. Как функционират кметствата, читалищата, училищата в този район без електричество?!, чуди се жителят на с. Ковачевци. 

Инж. Ангел Джоргов Снимка: Радио София

Кметът на община Самоков Ангел Джоргов, заяви пред БНР-Радио София, че е запознат с проблема и е в непрекъсната комуникация с електроразпределителното дружество. От там дори са изпратили информация за планираната профилактика в предстоящите месеци до летния сезон.

Джоргов припомни, че през зимните месеци наистина е имало проблеми с прекъсвания на електрозахранването в района. Но в  Самоковско имало около 200 щъркелови двойки, за които е нужна грижа, с която ще се предотвратят и някои аварии. 

Архив, Енерго Про

В отговор до Ангел Анев, до кмета на Самоков Ангел Джоргов и до журналиста от БНР Маргарита Дойчинова  от електроразпределителното дружество ЕРМ Запад съобщават, че са извършили задълбочена проверка, която е показала, че  над половината от изключванията на електрозахранването в местността "Палакарията" от началото на година са с продължителност под 5 минути.

Шест са с продължителност над 1 час през месеците януари и февруари и са били причинени от бурите и лошите метеорологични условия, засегнали цяла България.

„От март започнаха планираните дейности по профилактика и ремонти по електроразпределителната мрежа. Тези дейности са съпътствани с краткотрайни оперативни превключвания, за да може да се подготви мрежата за работа и да се гарантира животът и здравето на оперативните екипи и жителите на населените места“, пишат още от ЕРМ Запад.

Най-продължителните изключвания в местността "Палакарията" от началото на годината са за монтиране на птицезащитни продукти по програма LIFE. „Обезопасяването на стълбовете и монтирането на платформи, върху които щъркелите да гнездят безопасно, е от ключово значение, за да се гарантират доставки на електроенергия за клиентите и в същото време да се опази живота на птиците. Районът на Самоков има най-голям брой щъркелови двойки в Западна България. Пролетта е периодът, в който птиците се опитват да свият гнездо. Това се оказва нелесна задача, тъй като клоните трудно се закрепят върху стълбовете, често падат и причиняват аварии", посочват още от ЕРМ Запад.

Изразява се извинение за причиненото неудобство на жителите на самоковските села Рельово, Белчин, Алино , Поповяне, Ковачевци, Ярлово, Клисура в местността "Палакарията", но без изключвания на електрозахранването е невъзможно да се работи по мрежата, да се извършват ремонти след настъпили аварии, да се монтират птицезащитни съоръжения и да се прави профилактика на мрежата.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна