Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рекламата на хазарт е забранена и в момента"

Тихомир Безлов: Може и да не бъдат приети окончателно промените в Закона за хазарта

"Освен с рекламата на хазарт, трябва да се внимава и с това къде се приемат залаганията"

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

Рекламата на хазарт е забранена и в момента, но регулаторите пренебрегват това.

Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията във връзка с приетия на първо четене законопроект за промени в Закона за хазарта и прогнозира, че може и да не бъдат приети окончателно тези промени.

Той обясни: 

"Имаше периоди, в които рекламата на хазарт е била много, много ограничена. Не мога да кажа, че има някаква черна икономика, свързана с хазарта".  

Според него би могло да се остави възможност да се рекламира хазарт в някои спортове, които нямат достатъчно финансови източници:

"Това би бил за тях голям шанс, защото част от тези рекламни бюджети може да се концентрира в българския спорт. ... И при социализма спортът получаваше бюджети от различни хазартни дейности - тотото и лотариите. Въпросът е да се направи в рамките на нормалното, а не да се направи нова експлозия на рекламата".

Освен с рекламата на хазарт, трябва да се внимава и с това къде се приемат залаганията, подчерта Безлов и припомни, че при лотариите преди години това се случваше в пощенските клонове, където се изплащат пенсиите, в супермаркетите и т.н., като последствието беше, че непрестанно имаше наплив да се купуват лотарийни билети.

"В нормалните държави се изграждат отделни хазартни пунктове, за да не се случи подобна епидемия, каквато видяхме у нас през 2016, 2017 и 2018 г.". 

Интервюто на Людмила Железова с Тихомир Безлов и обобщение по темата на Марта Младенова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна