Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски настоя за ускоряване на доставките на оръжия и боеприпси за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За ускоряване на доставките на оръжия и боеприпси за страната му настоя президентът на Украйна Володимир Зеленски, след като прие в Киев генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"За навременната подкрепа за нашата амрия - към днешна дата все още не виждам положително развитие. Доставките започнаха бавно да се увеличават, но трябва да бъдат забързани. Руската армия се опитва да се възползва от ситуацията и затова за стабилизирането на фронта е необходимо ускоряването на пратките 155-милиметрови снаряди, далекобойни ракети и системи за противовъздушна отбрана - преди всичко "Пейтриът". Партньорите ни имат запаси от всички тези неща - нека ни помогнат да унищожим амбициите на руските терористи, защото те се готвят за още офанзивни действия", заяви украинският президент Зеленски. 

А Столтенберг призна, че страните от НАТО са допуснали неизпълнение на обещанията им към Киев през последните няколко месеца, но изрази увереност, че това няма да е фатално:

"Не е късно Украйна да надделее. Помощта е вече на път. Съюзниците продължават да анализират с какво още биха могли да допринесат. Работим усилено за запълване на липсите в Украйна. А аз ясно заявих, че ако съюзниците в НАТО са изправени пред избор - да изпълнят критериите на Алианса за бойни способности или да подкрепят Украйна - нека помогнат първо на Украйна", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Киев.
 

От Москва руското министерство на отбраната обяви днес, че е превзето още едно украинско село в Донецка област - Семьоновка, което се намира западно от Авдеевка.




По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна