Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полските фермери вдигнаха блокадата на граничния пункт Рава-Руска с Украйна

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полските фермери и шофьори на камиони, които се оплакваха от нелоялна конкуренция и внос на евтини зърнени култури, вдигнаха продължилата няколко месеца блокада на граничния пункт Рава-Руска с Украйна. 

Полските гранични власти съобщиха, че вече е свободно движението във всички посоки по границата на Полша с Украйна. 

Среднодневният украински износ на храни с камиони се е вдигнал с почти 20 процента днес, в сравнение с данните от средата на този месец. Ще продължат обаче проверките от полска страна на камионите, натоварени със зърнени култури, които бяха в основата на полско-украинския спор, пише Ройтерс, като се позовава на властите в Киев.

Посланикът на Украйна в Полша Васил Зварич заяви, че вярва, че блокадите "остават в миналото". Но Роман Кондров, лидер на фермерската организация в граничната област с Украйна, допусна, че протестите могат да бъдат възобновени при нужда. 

Говорител на фермерски профсъюз пък е казал за Ройтерс, че земеделците продължават преговорите с правителството и планират протест във Варшава на 10 май. 

Полските управляващите решиха миналия месец да компенсират фермерите за ниските цени на зърнените култури като им изплатят 2,100 млрд. злоти или над 520 млн. долара.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна