Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК започна официална процедура за установяване на нарушение от страна на "Мета"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия започна официална процедура за установяване на нарушение от страна на "Мета" на Акта за цифрови услуги, сред които липса на инструмент за наблюдение на изборите. "Мета" е доставчик на услуги за платформите "Фейсбук" и "Инстаграм".

Комисията подозира, че "Мета" не изпълнява задълженията си за разпространение на подвеждащи реклами, дезинформационни кампании и координирано неавтентично поведение в ЕС.

Според нея това би представлявало риск за гражданския дискурс, изборните процеси и основните права, както и за защитата на потребителите.

Също така няма яснота по какви критерии съдържание, за което не се плаща, се определя като политическо. Проблем е и липсата на ефективен граждански дискурс от трета страна в реално време, както и инструмент за наблюдение на изборите преди европейския вот в началото на юни.

Комисията отбелязва, че "Мета" е на път да намали драстично използването на инструмента CrowdTangle, който дава възможност за наблюдение на изборния процес в реално време от изследователи, журналисти и гражданското общество, в т.ч. и чрез табла, без адекватна замяна. Също така липсват и инструменти за обозначаване на незаконното съдържание.

"Мета" разполага с 5 дни, за да отговори на Комисията.  От институцията обаче не уточняват какво ще предприемат, ако не са доволни от отговорите и какви ще са следващите действия.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна