Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руси Чанев с "Аскеер" за цялостен принос. Кои са номинираните?

Снимка: www.tba.art.bg

Голямата награда "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство ще получи актьора Руси Чанев, а с почетен "Аскеер" ще бъде удостоена актрисата Мимоза Базова. Театралните отличия се връчват по традиция на 24 май в театър "Българска армия".

Кои са номинираните?

11 са спектакловите категории, в които се раздават статуетките. Това ще са 30-те поред награди "Аскеер" и единствените по рода си отличия, които са от артисти за артисти. За водеща женска роля са номинирани Климентина Фърцова за образа на Алис в "Отблизо" в Пловдивския театър, Мария Стефанова за Розовата дама в "Оскар и Розовата дама" в  Театър 199 и Радена Вълканова, която обаче играе мъжка роля - на Путин в "Хага" в Народния театър.

При мъжете "Аскеер" ще си оспорват Александър Тонев за ролята му на Михаил Василиевич Платонов в " Платонoff" в "Сфумато", Йордан Ръсин за Принца в "Кулата" в Театър 199 и Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" във Варненския театър.

За режисура са номинирани Анастасия Събева за "Крали Марко - последната балканска легенда", Веселка Кунчева за "Преображението" и Валерия Вълчева за "Замъкът".

Първите две постановки са номинирани и за най-добро представление, като тройката се допълва от "Красива птичка с цвят зелен" на режисьорката Анастасия Събева. 

Руси Чанев/БТА

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна