Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смолянска област няма регистрирани случаи на коклюш

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Смолянска област няма регистриран случай на коклюш, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Мими Кубатева. В 16 области в страната обаче продължава да расте броят на случаите на коклюш. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8 промила. От здравната инспекция припомнят, че в настоящата ситуация на повишен риск от зараза с коклюш родителите, чиито деца не са имунизирани или реимунизирани на съответната възраст да се обърнат към личния лекар на детето си за ваксинация в най-кратък срок. 

За изминалата седмица има 16 случая на варицела сред деца от 0  до 14-годишна възраст и само 1 - над 30 години; 2 скарлатини и 4 ентероколита.  Епидемичната обстановка в областта е спокойна и няма регистриран случай на коклюш.

В 16 области в страната обаче продължава да расте броят на случаите на коклюш. 

От здравната инспекция припомнят, че в настоящата ситуация на повишен риск от зараза с коклюш родителите, чиито деца не са имунизирани или реимунизирани на съответната възраст да се обърнат към личния лекар на детето си за ваксинация в най-кратък срок. За издирване на такива деца РЗИ-Смолян е уведомила с писмо общопрактикуващите лекари, както и медицинските специалисти в детските заведения и училища - чрез кметовете. Указано е на Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров“ - Смолян създаването на организация за изпращане на проби в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), с цел своевременна диагностика. Предстои такава да се организира по епидемични показания  от РЗИ, след сключване на договор с лаборатория.

След празничните дни ще заработи кабинет за безплатно ваксиниране на бременни жени в третия триместър. Желаещите могат да го направят в АГ кабинетите на ДКЦ- Смолян.

Специалистите съветват семействата с малки деца да не забравят за риска от зараза и ограничат контактите с непознати деца. Като при всяка респираторна инфекция, защита дават физическата дистанция и маските за лице, но най-надеждната защита остава ваксината. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени