Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата могат да боядисват великденски яйца с кауза на пл. "Св. Неделя" в София

Снимка: Национален етнографски музей

За шеста поредна година на Велики четвъртък Софийската митрополия организира от 11:00 часа днес традиционното боядисване на великденски яйца на пл."Св. Неделя" в София. В ритуала ще се включат деца от столичните училища и детски градини. Празникът ще продължи с литийно шествие от площада до храма "Света София".

Велина Тонева, директор на Енорийски център към храм „Рождество Христово“ и сътрудник на белоградчишкия епископ Поликарп по социално образователни и доброволчески инициативи обясни:

"Софийска Света митрополия и организациите, които го организираме, са осигурили абсолютно всичко. Трябва родителите просто да доведат децата си, да бъдат с добро настроение и с желание да се поизцапат малко с кауза, защото всички 1000 яйца, които ние ще боядисаме в този ден, после лично ще ги занесем при служещите в болничните заведения, които избутаха много през последните години. Когато приключим с боядисването на яйцата, ще оставим една кошничка яйчица при гроба на Негово Светейшество и с дечицата ще потеглим в едно литийно шествие до храм "Света София - премъдрост божия", където ще ни очакват свещениците, които ще приемат яйцата, ще поздравят децата, ще ги благословят, ще им дадат и по един малък подарък, който ще им бъде спомен от този ден.

При дъждовно време традиция ще бъде пресъздадена в Ларгото, а празничната лития няма да се състои.

Още една инициатива на днешния велики четвъртък - от 11.00 до 14.00,  в градината „Кристал“, Столичната община организира благотворителен Великденски базар с участието на деца и възрастни хора от заведения за социални услуги на територията на София.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна