Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пианофорте": Зад сцената на конкурса за пианисти "Шопен"

| обновено на 02.05.24 в 10:22

В ефира на "Нашият ден" е представено интервю на Антония Барулова с режисьора Якуб Пионтек от Полша, автор на документалния филм "Пианофорте", който е портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен“.

През март Пионтек спечели награда за документален филм на полските филмови награди "Орли". За Пионтек конкурсът "Шопен" е повече от просто състезание. Той споделя, че след като гледа документален филм от 1971 година за това събитие, решава да се върне към темата и да изследва какво се случва след 50 години. Този конкурс, който се провежда на всеки пет години, по негови думи, е както едно футболно първенство. Хората обсъждат изпълненията на участниците навсякъде – по улиците, в трамваите и в такситата. Пионтек споделя: "Ако кацнете във Варшава, летището носи името на Шопен. Това е във вените ни."

Процесът на избор на главните герои за филма е интензивен и дълъг. Пионтек и неговият екип искат от всички 160 участници да запишат кратки видеа и да отговорят на няколко въпроса, за да ги опознаят по-добре. След това те правят онлайн интервюта с 40-50 от тях, защото това се случва по време на пандемията.

След предварителния кръг Пионтек и неговият екип имат няколко месеца, за да посетят участниците в техните домове в Словения, Италия, Русия и Китай. Това създава силна връзка между тях и пианистите, като им дава възможност да бъдат свидетели на емоционални моменти и напрежение както преди, така и по време на самия конкурс.

В предаването Пионтек казва: "Екипът беше като нинджи по време на снимките, за да не пречи на изпълненията на участниците“. Целта е да покажат на зрителите огромните усилия, които пианистите влагат за този конкурс.

"Някои от пианистите наистина се подготвят цял живот за конкурса "Шопен", защото той може да промени живота им. Ако сте в публиката, ще видите красиви рокли и изпълнения, но ние имахме възможността да видим нещата отвътре – огромните усилия на участниците", споделя още той.

В заключение Пионтек споделя, че филмът не променя живота на някого, но може да сподели любовта към музиката и да разкаже личните истории на участниците, техния растеж и напрежение, което изпитват по време на състезанието.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова

Горещи теми

Войната в Украйна