Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква е философията на футболния фен?

Каква е философията на футболния фен – емоциите ли са най-важното, за да бъдеш истински фен, или връзката с един отбор е нещо повече? Разговаряме с двама души, които истински съпреживяват победите и загубите на любимите си отбори – Емилия Николова, маркетинг специалист, и Христо Раянов, журналист.

Николова се превръща във фен на "Арсенал", когато случайно, превключвайки телевизионните канали, попада на дербито на Северен Лондон – мач на "Арсенал" срещу "Тотнъм". Преди 30 години Раянов е привлечен от "Ливърпул" заради класата, стила на игра и историята на английския отбор.

Николова разказва за невероятния подарък, който ФК "Арсенал" прави на българския фенклуб по повод неговата 20-годишнина. Над 30 членове на най-големия български футболен фенклуб получават шанса да посрещнат футболистите преди мача, да стъпят на терен, да виждат някои от легендите на отбора и дори да дадат интервюта за YouTube канала на "Арсенал".

Относно времената на криза Раянов казва: "Много е лесно да си фен на един отбор, когато той побеждава. Наблюдавам един наплив към разни отбори, защото в момента те побеждават. Но когато изпаднат в неизбежната за всеки отбор криза, се открояват истинските фенове. Мога да кажа, че феновете на "Ливърпул" са едни от най-търпеливите и еднакво се обединяваме и около щастието и нещастието."

Вече две поредни години Николова посещава домакинските мачове на "Арсенал" срещу "Тотнъм" и вижда с очите си особената атмосфера и огромното значение на футбола за жителите на града.

В последните 7 години "Ливърпул" участва в дербита не само със стария си съперник "Манчестър Юнайтед", но и с "Арсенал", "Челси", "Манчестър Сити". "Тези мачове имат по-особен заряд, защото носят много история", смята Раянов, който неведнъж е виждал забавния диалог между феновете на два отбора, когато резултатите от миналото служат като аргументи, а добрите чувства надделяват над грубото съперничество.  

"Дните преди и след мача, обсъждането на коментари, събития около срещата, чувство за общност, носейки цветовете на един или друг отбор – всичко това прави футбола най-великата игра", заявява Раянов.

Повече за отношението към паденията и възходите, за емоцията от досега с футболните легенди, за бъдещето на отборите през погледа на феновете – чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна