Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традициите по Великден – такива ли са, каквито бяха?

Снимка: Архив, БНР

Как се правят в днешно време домашни козунаци? Защо повечето хора избират да си купят от магазина?

Всеки ли може да направи козунак в домашни условия?

Как се промени традицията в боядисването на великденските яйца?

Репортер на БНР-Радио София Ана Попова се срещна с Любка Коцева, която отскоро има хлебопекарна и е изпробвала с уреда да приготви козунак.

"Стана страхотен – вкусен и с много хубав външен вид", похвали се тя и описа програмата, трикратното втасване и манипулацията, за да се постигне добрия резултат.

Дъщерята на Любка Коцева, обаче, меси и пече козунак по традиционния за пекарите начин. Научила го е от баба си.

Независимо как, важното е да се спази традицията и този символ да го има на Великденската трапеза.

Боядисването на яйцата е по-лесно (и забавно за децата) занимание. И ти се прави от всички християни по различни технологии – стандартни, с купени бои, както и по стари методи.

Чуйте повече по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна