Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпна в азиатска търговия

Снимка: БТА

Цените на петрола се повишиха в азиатска търговия, като по този начин възстановиха част от загубите, натрупани през предишните три дни, пише Ройтерс. Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, достигнаха до 83,92 долара за барел. Американският лек суров петрол достигна до 79,46 долара за барел.

Съединените щати, които са най-големият потребител на суров петрол в света, могат да започнат да попълват стратегическите си резерви, което води до поскъпване на цената на черното злато, коментира Ройтерс и припомня, че след решението на Федералният резерв от снощи за задържане на водещите лихви на същото ниво – в диапазона 5,25-5,50 %, черното злато поевтиня с три на сто. Посланието на ФЕД е водеща тема в международните издания.

"Федералният резерв даде сигнал за понижение, но остави несигурност кога ще прибегне към него", е коментарът в Блубмърг.

Нийм Аслам, водещ пазарен анализатор, пише в свой коментар, изпратен и до БНР, че решението на ФЕД прилича на уестърна "Добрият, лошият и злият", защото има позитивен сигнал – няма белези за предстояща стагфлация, но "лошият и злият" идват да кажат, че процесът на овладяване на инфлация не върви съвсем по план.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна