Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени изяснятват как Covid-19 се движи между хората и дивите животни

Електронно микроскопско изображение на частиците на коронавируса (в зелено), причинител на Covid-19, на фона на инфектирана клетка. Изображение: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Амбициозен американски научен проект има за цел за събере проби от над 50 животински вида, за да изясни как вирусът на Covid-19 се движи между хората и дивите животни.

Скоро след началото на Covidпандемията стана ясно, че много животински видове, а не само хората могат да се окажат заразени с коронавируса SARS-CoV-2, включително домашни любимци и обитатели на зоологически градини.

Сега екип от университета на щата Пенсилвания организира едно от най-големите проучвания в търсене на вируса сред дивите животни, съобщи научното издание "Сайънс".

Екипът е начело с еколога по заболяванията Кърт Вандегрифт. През следващите две години той и колегите му ще съберат и анализират 24 000 проби от 58 вида. Те ще бъдат тествани за това дали в момента са носители на вируса или имат антитела срещу него, което би означавало вече отминало заразяване.

Вандегрифт се надява да проследи вируса в множество животни и на редица места, така че да установи кои видове позволяват на Covidда продължи да съществува и да еволюира по начини, които е възможно да не могат да бъдат диагностицирани или лекувани при хората. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна