Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална книга за обредното богоугодие на малката домашна църква

"Господ няма да ми се сърди" – това заглавие е избрал за най-новата си книга дългогодишнният журналист и изследовател на обредния български фолклор Серги Гьошев. И както пише Румен Леонидов: 

"Гьошев е смирил в едно цяло традиционната църковна подозрителност към народните лечителки с разкриването на молитвените им тайни и съпричастия. И в това небесно начинание авторът не изпитва затруднения – със завидна лекота ни въвежда в разноцветната реч на своите събеседнички и ни развежда из причудливите им ритуали, за да може читателят да съумее да си обясни необяснимото: в молитвената действеност тези възрастни жени търсят чудото на изцелението в името Христово."

Повече от четири десетилетия авторът е събирал народни предания, доказателства, истории, срещал се е с различни хора от цялата страна, предразположил е лечители, които са му доверили тайните си, и е описал всичко това в документална книга, която едва ли някой друг би издал.

"Господ няма да ми се сърди" от Серги Гьошев поставя в съвсем нова светлина лечебната обредност на баячките, извън досегашния традиционен народопсихологически или етнографски подход към темата за народните лечителки. Тя е колкото проучване на малката домашна църквица, която сподиря от векове бита на българите-християни и битието на жените баячки, толкова и художествено, картинно пресъздаване на видяното и чутото, наред с находчиви препратки към Стария и Новия завет.

В Светлата седмица след Великден Серги Гьошев гостува на "Артефир". Димитрина Кюркчиева разговаря с него за обредите и вярванията на народа ни, свързани с просветлението на  духа и ума. Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимка – Art & Tart

По публикацията работи: Милена Очипалска

Горещи теми

Войната в Украйна