Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Захари Захариев: Визитите на Си Цзинпин са част от стратегическите цели за връзките с Европа

| Интервю
проф. Захари Захариев
Снимка: Ани Петрова

Сърбия и Унгария придобиват нова тежест в своята собствена външнополитическа активност и външнополитическа стратегия с посещението на Си Цзинпин по време на европейската обиколка на китайския лидер.

Това коментира проф. Захари Захариев, председател на асоциацията "Един пояс, един път", в интервю пред БНР. 

"Тежестта на Виктор Орбан е по отношение на ЕС, а от друга страна, на президента на Сърбия е по отношение на въпроси като косовския проблем и този хермафродит Босна и Херцоговина, който е нестабилен и взривоопасен. Връзването на Будапеща с Париж дава на Виктор Орбан и допълнителен тил в общоевропейските битки, които тепърва предстоят след юни", каза проф. Захариев.

В обиколката на Стария континент, след 5-годишна пауза, Си Цзинпин посети Франция, срещна се с Макрон, днес е в Сърбия, а утре е при Виктор Орбан в Унгария. 

"Нищо случайно не се случва на полето на китайската външна политика. Този подбор – Франция, Унгария и Сърбия, е знаков от гледна точка на стратегическите цели, които Китай си поставя и по отношения на връзките с Европа, и по отношение на глобалната политика. Всяка една от тези страни има своята специфика и заема специално място в стратегията на Пекин. Франция е важна по отношение на традициите във френско-китайските отношения, франкофонията е близка до китайския елит. И Франция първа призна новия Китай и установи дипломатически отношения. За тях Макрон е интересен, първо, защото е демонстрирал добро отношение към Китай и второ, подкрепял е по-сдържан антикитайски курс на Брюксел, вследствие на американския натиск", обясни проф. Захариев.

И допълни, че срещата на Си Цзинпин с Макрон се демонстрира в навечерието на европейските избори, като че французинът е от неофициалните лидери на целия ЕС. 

"Не случайно Урсула фон дер Лайен наложи своето присъствие, тя беше необходимата брошка на ревера на Макрон, за да покаже неговото влияние върху ЕК и бъдещата политика на ЕС пред своя китайски гост", коментира проф. Захариев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна