Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Филипов прогнозира 58 места за ВМРО-ДПМНЕ в парламента на РСМ

| Интервю
Снимка: Иван Русланов, БНР

Много ми се иска въпреки антибългарската риторика, достигаща гнусни нива, да остане там някъде - по митингите и обещанията преди изборите, и да се окаже, че все пак имаме някакъв партньор в Скопие, с когото може да се работи.

Тази си надежда сподели в интервю пред БНР Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие, и коментира втория тур на изборите в Република Северна Македония (РСМ).

"Две неща са много важни. Първо, какъв кабинет ще се оформи и кой ще е държавен глава, макар че президентът има ограничени конституционни правомощия. От друга страна е важно кой ще бъде министър на външните работи в РС Македония. И много са важни резултатите от парламентарните избори на 9 юни у нас. И двете държави се оказаха в сходна политическа ситуация - да зависят решаващо от парламентарни избори как ще общуват помежду си", коментира Костадин Филипов.

Според него е важно и българската външна политика да получи устойчивост. 

"С тези непрекъснати смени човек не може да разбере ние имаме ли позиция по отношение на РС Македония, или нямаме", подчерта журналистът в предаването "Нещо повече".

Според него е скандално мълчанието в последните години след приемането на френското предложение от българска гледна точка. 

И е категоричен: 

"Няма начин, най-близки сме с тях, трябва да общуваме. Струва ми се, че ние трябва да бъдем тази страна и да е наша инициативата да се възстанови диалогът с РС Македония".

Според Костадин Филипов ВМРО-ДПМНЕ ще имат около 55 – 58 места в парламента и ще търсят коалиционен партньор за управлението на страната.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна