Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Велимир Симов: Интересът е насочен да няма конкуренция и пациентът да няма избор

Снимка: БГНЕС

Смятам, че е невероятна идея да има не една, а много детски болници и всички да работят по европейски стандарт, за да лекуваме децата. Това можеше да е обединителна тема, а стана разединителна

Това каза в интервю пред БНР д-р Велимир Симов, началник на клиниката "Мама и аз" на многопрофилната болница "Сърце и мозък" в Плевен. В предаването "Нещо повече" той цитира проф. д-р Иво Петров:

"Нещо, което не е разрешено, друго не е построено и всички сме се изпокарали."

Д-р Симов бе откровен и пред въпроса дали вярва, че до края на май теренът в Горна баня, предназначен за национална детска болница, ще бъде разчистен. Той отговори: 

"Независимо че работя в частна болница, но като педиатър ще кажа "да", ще разчистят, но с ясното съзнание, че няма да стане. Мисля, че главните мъже на България – президент, премиер, лидерите на партиите, може да седнат и да съберат всички структури - частни, държавни и заедно да намерят компромис и правилно решение, ако искат – вероятно, за да има детска болница". 

Той е убеден, че "капка по капка прави вир" и всичко трябва да е в полза на децата. Д-р Симов е представител на инвеститора, който получи разрешение в София да изгради болница "Мама и аз", но премиерът Димитър Главчев отмени решението и сезира ДАНС и прокуратура.

"Спокойни сме, защото проверката от службите ще покаже има или няма нарушение. И тогава ще ми е интересен отговорът на властта", призна д-р Симов и уточни, че собственикът е юрист и няма човек, който да не потърси сметка за нанесените имиджови щети.

За детската клиника "Мама и аз", 40 легла и 12 реанимационни, той обясни, че болницата изпълнява законите на България и се приемат всички деца до 18 години. 

"А доплащането, другият голям проблем, който се използва за спекулация, то е само за придружител за храноден. Твърдя, че, откакто съществува клиниката, всички деца са приети и им е проведено лечение по клинични пътеки. И по-тежките случаи не се доплащат, има си механизми, свързани с добър мениджмънт, което е в характеристиките на една добра болница", каза д-р Симов.

И допълни, че нямат върнато дете, от която и да е част на България.

"Здравето на децата е на първо място, фактът, че се развиваме, е показателен. Наличието на модерна многопрофилна болница с много структури въвежда качествена конкуренция и създава условия за право на пациента къде да бъде лекуван", коментира д-р Симов.

Според него "ако съпоставяме държава с частник, значи вървим към комунизъм, ако не спазваме законите в България, следващото е диктатура". 

А отмяната на решението на МС за строителството на болница "Мама и аз" в София той каза: 

"Вероятно интересът е насочен да няма конкуренция и да няма избор на пациента. Притеснявам се, че това е свързано с хонорари. Твърдя, че структурата, в която работя, изгражда кадри, които се обучават в чужбина, аз нямам недостиг, имам излишък на сестри. Имаме четири скенера и два ЯМР в болницата."

Д-р Симов поздрави директора на детската болница в София "Проф. Иван Митев" д-р Благомир Здравков, че е успял да издейства от премиера Главчев пари, за да се купи скенер за педиатрията. 

В нашата болница всички специалисти отиват при болното дете, а не то да обикаля по необходимите специалисти, заяви д-р Симов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна