Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В опит да се преборят с лепенето на обяви:

Изрисуват електрически табла в Монтана

Художничката Лилия Захаринова: Правейки тези табла по-красиви, ще направим и хората по-добри

| Репортаж
Снимка: Любо Андреев

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги почиствахме, след това отново се появяваха листчета", разказва инж. Надя Младенова от Община Монтана.

инж. Надя Младенова

"Случайно преминаващ през Монтана беше обрисувал няколко табла с животинки. Видяхме, че по тези табла изключително рядко се лепят подобни неща, затова експериментирахме – да издирим художници, които да направят тези табла в централната градска част картини и да призовем гражданите да ги пазят. Това е много добре прието до този момент."

Започва и монтирането на предупредителни табели, които да указват, че електрическите табла са опасни, уточнява инж. Младенова.

Инициативата за изрисуването на таблата е на кмета на общината. Художничката Лилия Захаринова рисува върху тях емблематични за града места, като започва с десетина табла в градската градина.

Тя вече е правила това в родния си град Белоградчик.

Лилия Захаринова

"Искаме да има изобразени съществени за самия град места, както е тази църква. Правейки по-красиви тези табла, ще направим и хората по-добри. Виждайки красивото, те вече няма да проявяват вандалщини, да лепят по тях, защото ще виждат картините и съм сигурна, че ще искат да ги запазят", коментира художничката пред поредното сиво табло, което преобразява с влакова композиция.

Жителите на Монтана одобряват идеята за нов облик на сивите електрически табла.

"Много е красиво. Закрива се грозната гледка. С тези рисунки е уникално. Нещо по-различно за нашия град."

"Маха се грозотията на самите табла и Монтана става по-красива."

"По-цветно. Допринася за настроението в града. Много по-приятно е да се разхождаш сред такива табла, отколкото сивите, изпоналепени с обяви и некролози." 

Снимки: Любо Андреев

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени