Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Нека кампанията за изборите за НС да не заглушава дебата за бъдещето на ЕС

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднасят цветя пред Паметника на Незнайния воин, по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.
Снимка: БТА

Церемония по издигане на знамето на Европейския съюз се проведе пред сградата на администрацията на държавния глава по повод Деня на Европа. В церемонията участваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Преди това те поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин в столицата. Румен Радев заяви, че благодарение на героите от Втората световна война, победили нацизма, сега може да има мирна и обединена Европа:

"Нека всеки, който претендира да представлява България в Европейския парламент, да заяви как ще допринася и за прогреса на целия Европейския съюз, но и за защитата на нашите национални интереси по отношение на големите теми - предложението за отпадане на консенсуса при вземане на решения в областта на външната политика и разширяването, особено важно за нас, по прекратяване на войната между Русия и Украйна и възстановяването на Украйна и искам да призова всички партии нека кампанията за избори за национален парламент не заглушава и не измества напълно дебата за бъдещето на обединена Европа, защото това е изключително важно за България".

Румен Радев прогнозира, че много скоро ще проличи дали новоизбраната за президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска и партията ВМРО-ДПМНЕ ще заработят за европейската перспектива на Скопие:

"Винаги съм подкрепял европейската интеграция на РСМ, но при спазване на принципите за добросъседство и най-вече Копенхdгенските критерии за членство. А това ще рече промяна в конституцията и зачитане правата на македонските българи. Отказ от езика на омразата, който се развихри в тази предизборна кампания, ревизия на учебниците, уважение и защита на българското културно-историческо наследство в тази страна".

Радев каза, че скоро ще обяви решението си за промените в Закона за хазарта, които бяха приети на извънредно заседание на 49-я парламент.

Държавният глава очаква доклад от своите експерти, за да прецени дали ще наложи вето на приетите по спешност промени за забрана на рекламата на хазартни игри.

Служебният премиер Димитър Главчев присъства на издигането на знамето на Европейския съюз пред сградата на президентската администрация. След церемонията по издигане на европейското знаме премиерът Главчев влезе в президентството за среща с държавния глава. 

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: Даниел Инков

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени