Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дано да не става дума за някаква геополитическа преориентация"

Любчо Нешков: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е логичен край на случващото се през последните години

"Агресията в РСМ срещу България е срещу целия ЕС и това българските политици трябваше да обясняват на европейските си партньори"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Победата на ВМРО-ДПМНЕ на изборите в Република Северна Македония е логичен край на случващото се през последните 3-4 години.

Това каза пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на Информационна агенция БГНЕС.

"След като през 2019-2020 г. тогавашният премиер Зоран Заев, а след това и неговият наследник решиха, че могат да шантажират и да не изпълняват международните договори, след като се включиха в бруталната агресия срещу България - нормално е флагманът на тази политика да спечели президентските и парламентарните избори. Тук няма изненада, това е логично развитие"., коментира той. 

Журналистът подчерта, че според новоизбраната президентка на РСМ може да има тълкуване на Преговорната рамка за присъединяване към ЕС:

"Това означава, че се отдалечавате или не желаете членството на страната в ЕС, но не го казвате открито и категорично".   

Агресията в РСМ срещу България е срещу целия Европейски съюз, посочи той и изказа недоумение защо българските политици не са обяснявали това на своите европейски партньори през годините.

Любчо Нешков изтъкна, че Гордана Силяновска-Давкова е отговорила на сръбски език на поздрава на президента на Сърбия Александър Вучич и добави:

"Бих искал да видя на какъв език ще отговори на българските държавници, защото самата тя се похвали, че е учила в училище "Георги Димитров" и е общувала само с българчета, а нейна слабост е бил Елин Пелин". 

Българо-македонските отношения изцяло зависят от посоката, в която ще тръгнат властите в Скопие, заяви категорично Нешков:

"Много се опасявам случващото се РСМ да не е генерална репетиция на преврата в Черна гора. В словото на лидера на политическата сила нямаше нито дума за НАТО, за евроинтеграция, а първото послание прави първо впечатление. Дано да не съм прав, че става дума за някаква геополитическа преориентация. ... Не можеш да накараш някого да отиде в едно семейство, ако той не го иска. Македонците трябва публично и открито да кажат какво желаят".

Интервюто на Людмила Железова с Любчо Нешков в предаването ''Нещо повече'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени