Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив 2024

Поетесата Мирела Иванова е новият носител на голямата награда "Орфей"

10
Снимка: orpheus-plovdiv.eu

Във втория ден на VII Международен фестивал на поезията "Орфей" – Пловдив в "Артефир" разговаряме с поета и журналист Антон Баев, домакин на събитието, както и с новия носител на голямата награда "Орфей" за изключителен принос към поезията – поетесата Мирела Иванова.

В тазгодишното издание на фестивала участие вземат 12 официални гости от 9 държави. Днес (10 май) в Малката базилика ще се проведе традиционният Писателски форум между участниците и ученици, студенти и писатели от Пловдив. 

В 18 ч. ще започне церемонията по награждаването със заключително поетическо четене.

Мирела Иванова изразява своята голяма благодарност към съдбата, към Бог и към поезията. Иванова благодари и на фестивалния екип, който за седма поредна година превръща Пловдив в "поетичен, многоезичен Вавилон".  

Антон Баев цитира причините наградата "Орфей" да бъде връчена именно на Иванова: "За уникалното вплитане в поетическия език на паметта. За подробностите и стремленията към голямото. За онази памет за подробности, която е по-силна от забележителните дати и задължителните за честване събития. За еклектиката на живеенето едновременно тук и оттатък. За съчетаването на живота на играта с играта на живота. За усета да превръща географиите в агиографии. За разглобяването и повторното сглобяване на поетическия език и за присъствието като поет и в публицистиката, и в драматургията."

За Международния фестивал на поезията "Орфей" Иванова казва: "Това е атмосфера на истинско, автентично, поетично общуване между гостите на една многоезична поетична среда. Това са безценни духовни опитности, които не всеки е склонен да подари на колегите си – нека го подчертаем."

Баев изброява имената на 12-те официални гости на фестивала. Тази година селекцията включва Дария Жилич (Хърватия), Иванка Радманович (Сърбия), Йозджан Юнлю (Турция), Кадрие Джесур (Турция), Мирела Иванова (България), Николина Андова (Северна Македония), Олимби Велай (Албания), Петър Краевски (България), Радка Рубилина (Чехия), Соня Зубович (Хърватия), Франсиско Моралес Ломас (Испания), Юрай Куняк (Словакия).

Техните творби – на роден език и в превод на български и на английски, може да бъдат прочетени на фестивалния сайт: www.orpheus-plovdiv.eu

Още по темата чуйте в звуковия файл:

По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна