Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори

| Интервю
Богомил Николов
Снимка: БГНЕС

Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е порочен, заяви пред БНР Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители". 

По думите му в повечето случаи хората не знаят какво подписват:

"Това, което служителят е отбелязал в неговия монитор, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, ако имате късмет, служителят може да ви разпечата копие, но в повечето случаи - не. В най-добрия случай може да си прочетете договора вкъщи, ако ви е изпратен по електронна поща или е достъпен в профил на оператора". 

"Мобилните оператори, освен мобилната услуга, вече продават и предлагат най-различни допълнителни странични услуги - нямам предвид само кабелна телевизия и интернет, но и все по-неочаквани продукти като застраховки за пътуване в чужбина. Аз почти съм готов да се обзаложа, че въпрос на време е, след либерализацията на пазара, да започнат да продават и електроенергия - не бих се учудил. Трябва да сме изключително внимателни по отношение на тези допълнителни услуги", подчерта Николов в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

По думите му договорът може да крие допълнителни услуги и клаузи, които се активират при различни условияСпоред него за да не знае един клиент, че има такава услуга, то единственото възможно обяснение е тя да е била активирана заедно с преподписване или сключване на договор.
 
Ако човек не е бдителен, може да се окаже, че дължи 2 лв. на ден при пътуване в Европа или 5 лв. на ден извън Европа, предупреди Богомил Николов. Той подчерта, че здравните застраховки на пазара имат доста по-ниски цени - от порядъка на 1 лв. на ден. 

Според него разваляне на договора не е особено добра опция за потребителя, защото ще се дължат обезщетения. Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу тези големи и силни компании, констатира Николов и обобщи:

"Когато си силен, можеш да си позволяваш най-различни неща".

По думите му когато имаме само 3 опции за избор на мобилен оператор, вероятността да получим приличащи си оферти е много голяма. Според него решението е повече конкуренция. "Мечтая си за 4-ти или 5-и оператор, който ще предлага необвързващи със срок договори". 

Богомил Николов смята, че най-реалистичната опция е виртуални мобилни оператори. Такива в България няма, защото трите съществуващи оператора в страната не желаят да споделят мрежата си и да допуснат конкуренция, обясни той. Според него единственият, който може да повлияе на това, е държавата посредством нейните регулаторни функции.

"Хоризонт" отправи запитване и до мобилните оператори за застраховките при пътуване в чужбина и как клаузите се активират. За момента отговор не е получен. 

Цялото интервю на Валерия Николова с Богомил Николов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени