Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Протестът на преподавателите във ВУЗ-овете ще се проведе

Снимка: Ани Петрова

Протестът на университетските преподаватели, който беше обявен за 20 май, ще се проведе. Това съобщиха от КНСБ, които са организатори на акцията.

"Състоялите се вчера срещи бяха с ректори, които ни подкрепят, но не и с нас, като организатори на протеста. Обявеният резултат от тях - 39 млн. лв. за академичния състав и 12 млн. лв. за неакадемичния,  браншовият синдикат "Висше образование и наука" (ВОН) - КНСБ не може да приеме!“, посочват в своя позиция от там.

От синдиката поясняват, че Съветът на ректорите се позова на техния протест и организира срещи, без да представи анализ, конкретни данни и достоверна информация в президентството, НС и МС.

"Проектът за Постановление на МС, който бе на обществено обсъждане до 10 април, предвижда съвсем друго и само човек, който не е запознат с него, може да се радва на нови 39 млн. лв. и да приеме предложение само от първата част на Постановлението, без втората - за увеличение на заплатите на всички работещи от 1 април по Закона за висшето образование", пишат още от КНСБ.

Обещаните 39 млн. лв. ги има в бюджета на МОН с постановление от края на март тази година и според МОН и ВОН-КНСБ не стигат.

Според синдиката новообещаните 12 млн. за служители пък са крайно непрофесионално определени.

А днес предстои среща в МФ, която е важна и от съществено значение за уточнения на необходимите средства, посочват от там.

"Помолили сме министър Цоков да покани и служебния премиер Главчев да участва в нея. Важно е да се запознае с истинските данни и справедливите искания на протеста. За нас обявените 12 млн. лв. за повишаване на заплатите на неакадемичния състав са недостатъчни. Взети са като аналог на 11,8 млн. лв., които предоставиха на ДВУ за увеличението на минималната работна заплата за 2024 г. По изчисления на ВОН-КНСБ за неакадемичния състав, в т.ч. и изследователи, експерти и специалисти с висше образование, са необходими още 49,2 млн. лв. (писмо, внесено в НС, МС, МОН, МФ на 29.11.2023 г.)", казват още от КНСБ. 


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна