Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия експулсира военния аташе на Великобритания в Москва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия експулсира военния аташе на Великобритания в Москва като ответна мярка срещу идентичен ход на Даунинг стрийт, който обвини руското военно аташе в спонсориране на шпионаж и хакерски атаки срещу висши британски служители.

От руското външно министерство са обявили британското военно аташе Ейдриън Кохил за "персона нон грата".

Той трябва да напусне територията на Руската федерация в рамките на една седмица. Това е в отговор на решението на Обединеното кралство от 8 май да експулсира руското военно аташе, за когото заяви, че е „таен офицер от военното разузнаване“. Премахнат беше също  дипломатическия статут на два принадлежащи на руската държава имоти на Острова и бяха наложени нови ограничения за руски дипломатически визи, включително продължителността на времето, което руските дипломати могат да прекарат в страната.

Още тогава руското външно министерство нарече "безпочвен и смешен" претекста за изгонването на Максим Еловик и че ще последват реципрочни мерки.

Руската дипломация нарече действията на Великобритания "неприятелски" и "антируски" и каза, че ответните мерки от Москва няма да свършат до тук.

Британският министър на отбраната Грант Шапс от своя страна заяви, че изгонването на Ейдриън Кохил от Русия е "отчаян ход".

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени