Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5-годишно дете почина на път за болницата в Благоевград

Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

Дете на 5 години от село Стоб, община Кочериново, е починало в линейката, докато е транспортирано към Спешното приемно отделение на областната болница в Благоевград.

От няколко дни детето не се е чувствало добре, но вчера състоянието му се влошило и родителите му отишли до спешния център в град Рила. По непотвърдена информация, след като е било прегледано и са били направени предписания, детето е било върнато вкъщи. 

Няколко часа след това отново е била извикана Спешна помощ и детето е било транспортирано с линейка към Благоевград, но вече било късно.

Д-р Димитър Димитров, директор на областната болница, заяви:

"Детето е дошло в клинична смърт – без жизнени показатели, без дихателна дейност, без сърдечна дейност, т.е. де факто всички тези събития са се случили или на път, или преди детето да постъпи в болницата. Започнати са веднага реанимационни мероприятия, извикан е реанимационен екип, който е започнал с изкуствена вентилация, апаратна вентилация, обдишване, но за съжаление детето е дошло починало".

Въпреки безспорните доказателства, че 5-годишното дете е било докарано в Спешно приемно отделение без жизнени показатели, директорът на болницата е наредил да се направи вътрешна проверка:

"Вътрешна комисия все пак да разследва случая, макар че нямам никакво съмнение".

По закон при смърт на дете задължително се назначава аутопсия, освен ако родителите категорично не откажат такава.

От прокуратурата в Благоевград потвърдиха, че е образувано досъдебно производство, което ще бъде препратено по компетентност в Кюстендил, тъй като смъртта на детето е настъпила преди да бъде прието в благоевградската болница. 

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) информира, че се е самосезирала и започва извънредна проверка от днес – 20 май, на "МБАЛ Благоевград" АД, ЦСМП – Кюстендил/ФСМП – Рила и личния лекар на детето. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна