Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Великотърновския университет излязоха на протест

Снимка: Здравка Маслянкова

Администрацията и част от академичният състав на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ излязоха по обяд пред ректората, за да изразят недоволството си срещу административния хаос в системата на висшето образование и ниските заплати на администрацията.

Великотърновският университет днес работи, провеждат се лекции и изпити, но администрацията излезе на протест.  Възнагражденията ни не са пипани от две години, чисто получаваме минималната работна заплата, поясни Валентина Стоева от счетоводството:

"Даже в чистотата може да са с по-големи заплати. Обидно е, защото създаваш интелигенция, работим с млади хора, на които трябва да вдъхваме по някакъв начин доверие, а ние не смеем да се обадим“.

Основната асистентска заплата във ВТУ е 1810 лв., доцентската е 2450 лв., а професорската – 2650 лв., върху тях са надбавките за научни степени и прослужено време Протестът не само за заплати, коментира заместник-ректорът проф. Христо Бонджолов:

„Първото и най-важното нещо е административният хаос, който се създава, тази неяснота пречи на всички. Резултатът е над 400 човека прекъснаха, заради невнесени такси“.

Във Велико Търново лекции прекрати филиалът на Варненския медицински университет и Стопанската академия в Свищов. В протеста не се включи частното Висше училище по агробизнес и регионално развитие. В Националният военен университет стачните действия са забранени.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна