Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Тахов: Зелената сделка да се спазва и от трети страни

Еврокомисарят Януш Войчеховски и министър Георги Тахов.
Снимка: БТА

Стандартите на Зелената сделка да се наложат не само на страни членки на ЕС, но и на трети страни, които са извън съюза, но ползват европейския пазар. Това е едно от предложенията, които служебният министър на земеделието Георги Тахов е направил на еврокомисаря по селско стопанство Януш Войчеховски.

В рамките на еднодневната визита у нас на еврокомисаря са обсъдени и други български предложения:

"Да свалим административната тежест върху нашите земеделски стопани с цел предвидимост на получаване на подпомаганията към тях, да се удължи с една година срокът за реализиране на проектите по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., като самото разплащане да се осъществява и краят на реализацията на проектите да приключи през 2026 г. И на последно място да се помисли за увеличаване на праговете по тъй наречената украинска помощ".

Комисар Войчеховски каза, че България е страната, в която земеделците са получили най-сериозна държавна помощ във връзка с войната в Украйна, но не пожела да се ангажира с отговор на въпроса на Българското национално радио дали исканията на страната ни са изпълними.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени