Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

| обновено на 23.05.24 в 09:52
Румен Джагаров
Снимка: Личен архив

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място. 

За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден".

Румен сподели, че го е върнала носталгията, както и идеята, че селският живот е възможен в наше време. Той вижда селото като приятно място за млади хора, където може да се живее и да се развива пълноценно. На моменти усеща, че това е един вид протест. Изисква се голяма саможертва, за да живееш на село и в същото време да протестираш срещу демографската криза и обезлюдяването на всички крайгранични села в България. Според него това е смесица от носталгия, мечта и своеобразен тих протест.

Ново село е голямо село и „ако човек се озове в центъра, ще се почувства като в малко градче.“ Румен описва селото като място с читалище, добре павирани улици, часовникова кула и всякакви административни сгради. Къщата му все още е в процес на възстановяване, като концепцията е да се използват максимално много традиционни строителни материали и техники, както и естествени материали. За да е удобна за живот в 21-ви век, той разчита на съвременни материали в по-специфични помещения, като банята.

Румен споделя, че вече се чувства част от селото. Още с първата крачка съседите го поздравили и започнали да гледат на него като на съгражданин, който живее пълноценно в Ново село и се бори за решаването на местни проблеми. Бъдещето той вижда като по-близко до природата, но с всички удобства на съвременната градска среда, чисто административни и обществени услуги.

Чуйте разговора в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени