Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специални български събития за 24 май на Венецианското биенале

4
Инсталацията „Съседите“
Снимка: bulgarianpavilionvenice.art

Гостите на 60-ото Биенале на изкуствата във Венеция ще могат да се включат в честването на Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Българският павилион на престижния форум ще отбележи 24 май с две коренно противоположни, но значими и докосващи събития. От 11,30 ч. в празничния ден зала "Тициан" на Центъра за култура "Дон Орионе", където е разположена българската арт инсталацията "Съседите", ще бъде домакин на дискусията "Помнене и свидетелстване – локални и глобални контексти".

„Съседите“

Фокусът  е върху това как личните спомени оформят разбирането ни за историческите събития, каква е ролята на артистите и изследователите за запазването на паметта за политическото насилие и как могат свидетелствата и художествените практики да повлияят публичните политики и социалната справедливост.

В разговора за миналото, който ще се проведе на български и на английски език, ще вземат участие проф. д-р Даниела Колева – историк и антрополог, проф. д-р Венелин Шурелов – визуален артист, д-р Валентин Калинов – клиничен психолог и философ и Елза Джерманова, чиято майка е била в лагера за политически затворници край Ловеч през 60-те години на м.в.

Разбира се, основни фигури в дискусията ще бъдат също комисарят на българското участие на Венецианското биенале д-р Надежда Джакова, кураторът Васил Владимиров и авторите на проекта "Съседите" Лилия Топузова, Красимира Буцева, Джулиан Шехирян, съобщиха организаторите.

Красимира Буцева, Джулиан Шехирян и Лилия Топузова

И както акцентирахме в началото, 24 май ще събере две противоположни като въздействие и емоция събития на Биеналето на изкуствата във Венеция. След разтърсващата тема за паметта, свидетелството и травмата, в Българския павилион ще нахлуе младежката жизнерадост с творческата работилница за ученици "Страноприемница".

Италиански младежи от Държавното основно училище "Данте Алигиери” във Венеция ще научат малко известни факти за българската азбука и разпространението й по света, като  този, че на кирилица пишат 252 милиона души в 23 държави. Също така учениците ще разберат какво е биенале и заедно с екипа на проекта "Съседите" ще разгледат Българския павилион, и не на последно място - ще творят.

"Ателието е своеобразна метафора на трапеза. Има за цел да насочи вниманиетовърху толерантността, разглеждайки опозициите свой - чужд, познато – непознато – казва организаторът му Теодора Бахарова и добавя: – Земя ихора, природа, традиции и билки, цветове и обичаи от цял свят ще се срещнат на гостоприемна, споделена трапеза в две далечни и паралелни реалности, две земи на кръстопът - България и Венеция...".

Снимки: bulgarianpavilionvenice.art, екипа на Българския павилион във Венеция, Цветелина Белутова, Мартин Атанасов и Уилям Нелсън
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени