Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евелин Банев-Брендо се е предал доброволно

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Евелин Банев, по прякор Брендо, който през 2018 година беше осъден на шест години затвор за пране на пари от наркотрафик и оттогава се издирва, тази сутрин се е предал. 

Той е отишъл с адвокат в Централния софийски затвор, казаха за БНР от Министерството на правосъдието.

Брендо изчезна преди шест години, малко след като получи присъда за пране на пари. Тогава беше обявен за международно издирване от българските власти. През 2018 година те не са го открили на адреса му.

Той има присъди в няколко държави. Румъния го издирваше заради 10-годишна присъда за наркотрафик, а в Италия го чакат 20 години затвор отново заради дрога по аферата "Кокаинови крале".

Брендо е откаран в полицията, за да бъде идентифициран и да бъде приведен в затвора, за да излежи присъдата си.

През септември 2021 година той беше арестуван край Киев. Тогава започна разследване за откритата в къщата, в която е пребивавал, нарколаборатория. От украинската полиция тогава обявиха, че Брендо е пребивавал с фалшиви документи. 

"В предходни години неговите защитници няколко пъти са подавали молба пред български съдилища да му бъдат кумулирани присъдите и той да търпи едно общо наказание в България. Предполагаме, че и този път ще постъпи такава молба, тъй като последното произнасяне на Апелативния съд в София беше, че се оставя без разглеждане и не се образува дело по молбата на защитниците му, тъй като лицето не е установено на територията на България и не е редовно призован за производството. Към момента тези основания явно ще отпаднат, тъй че предполагаме, че отново ще бъде образувано такова дело и най-вероятно ще има произнасяне на съда по отношение на кумулиране на присъдите", посочи правосъдният министър Мария Павлова.


По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна