Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът и папата: Предизвикателството пред света е спирането на войните в Газа и Украйна

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев обяви, че по време на днешната му аудиенция пред папа Франциск двамата са се обединили около мнението, че най-голямото предизвикателство пред човечеството е да бъдат спрени кръвопролитните войни в Украйна и в Ивицата Газа.

"Разбира се, това изисква осъзнаване, изисква много разум, изисква усилията на цялата международна общност да се търсят пътища за мир, основани на международното право. Изразих позиция точно като неговата, че е време за разум. Време е наистина да заложим на дипломацията, защото видяхме, че само с икономически и с военни средства не може да бъде постигнат мир. Време е най-сетне за дипломация", каза държавният глава.

На срещата си с президента папа Франциск е пожелал на българите здраве, мир, благоденствие и повече деца.

"На фона на всеобщото застаряване на цяла Европа, папата като човек с дълбоки научни познания и висока обща култура - просто е удоволствие да се общува с този човек.  Пожела на нашите деца да даваме достойно образование, но не само образование. Това образование да бъде обвързано и с възпитанието, за да може нашите деца да растат с уважение и познаване на нашата история, език, литература, традиции, култура, и той каза: "Нека вашите млади хора да бъдат по-силно вкоренени в България" и също така изрази пожелание да се грижим повече и за възрастните хора", коментира Радев.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени