Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите 19 модернизирани вагона, купени от "Дойче бан", вече са в България

Снимка: БГНЕС

Първите 19 модернизирани вагона, които страната ни закупи от "Дойче бан", вече са в България. Обновеният подвижен състав се очаква да влезе в експлоатация в средата на юни. 

Вагоните са част от договора за доставка на общо 79, които доскоро са били използвани: 

"Може да звучи парадоксално, но това е най-модерната техника на жп вагона, която влиза в момента в България. Благодарение на "Дойче бан" успяхме да осъществим тази сделка, която я определям като начална стъпка за бъдеща модернизация на железопътния транспорт в България", каза транспортният министър Георги Гвоздейков. 

Той обясни, че предстои техническа проверка на всички вагони, а през юни те ще бъдат включени по най-дългите направления - София, Варна, Бургас и Русе: 

"Ще впрегнем целия ресурс, който има БДЖ - технологичен, за да ги въведем в експлоатация в най-къс срок. Моята идея е тези вагони да се движат по дългите направления, за да осигурим комфортна услуга да речем, от София - Бургас, София - Варна, София - Свиленград, София - Русе. Ще направим такова разпределение, за да може равномерно да бъдат разпределени като композиции и състави на територията на цяла България". 

Стойността на целия договор е около 30 милиона лева. Той включва всички разходи по доставката на вагоните до България: 

"Един вагон излиза около 200 000 евро, или 400 000 лева. Само да кажа, че за тази цена дори не можем да си позволим да направим ремонт на вагоните, с които разполага в момента БДЖ. Най-важното е, че с вложените средства в ремонта на такъв вагон не можем да постигнем това качество, което купуваме в момента от Германия", каза министър Гвоздейков. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна