Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за смъртта на 15-годишния Филип, прегазен на пешеходна пътека в София, започва по същество

На кръстовището на столичните улици "Гурко" и "Шишман" са поставени цветя в памет на Филип, който беше блъснат от пиян шофьор на пешеходната пътека, архив.
Снимка: БГНЕС

8 месеца след смъртта на 15-годишния Филип, Софийският градски съд даде ход по същество на делото срещу мъжа, който миналия септември с висока скорост и след употреба на алкохол, прегази детето на пешеходна пътека на столичната улица "Цар Иван Шишман". 

След като изслуша страните, Софийският градски съд прие, че няма основание обвинителният акт да бъде връщан. 

37-годишният Петър Тодоров е обвинен, че е причинил смъртта на детето при евентуален умисъл. Съдът днес изслуша него, защитата му, прокуратурата и адвоката на семейство на Филип, като реши, че по делото не са допуснати съществени процесуални нарушения и трябва да започнат разпитите на свидетелите.

Това стана въпреки откритото от адвокатката на Тодоров Капка Гиргинова разминаване между посочения в диспозитива и частта по същество на обвинителния акт час на произшествието.

Тодоров, който е под домашен арест, запази мълчание, а защитничката му, която вече заяви, че има възражение срещу обвинението му в умисъл, обясни защо не е поставила въпроса пред съда:

"Защото в настоящия момент бяхме в разпоредително заседание, а в разпоредителното заседание се предвижда да се обсъждат само процесуални проблеми. Правната квалификация, доказателствата са в хода по същество. Имам какво да кажа и да мисля, но не сега е моментът, само заради това не направих възражение".

На въпрос дали смята, че няма евентуален умисъл, адвокатката отговори: "Да, смятам, защото според мен е по непредпазливост, съгласно практиката, съгласно доказателствата, които смятам че познавам."

Четиримата братя и сестри на Филип, както и майка му, баща му и дядо му бяха конституирани като частни обвинители. 

По-рано днес се провали друго дело, свързано с инцидент със загинал на пътя.

Неявил се съдебен заседател отложи процеса срещу двамата полицаи, обвинени, че са ескортирали пияния и дрогиран Димитър Любенов, предизвикал тежката катастрофа на софийския Околовръстен път през есента на 2022 година.

С близо 200 км в час той удари автомобил с френски граждани. Мъжът почина на място, а съпругата му пострада тежко.

Полицаите Любка Генчева и Георги Малиниски са обвинени, че  след като  - при проверка на пътя, са установили в какво състояние е Любенов,  вместо да го задържат  срещу 200 лева,  са го оставили да продължи. 

Димитър Любенов, който близо 20 месеца прекара в ареста, а от няколко дни е под домашен арест, днес трябваше свидетелства по делото срещу Генчева и Малински. За фаталната катастрофа каза само: 

"Супер нелеп случай, не съм желал въобще да се случи това ПТП, за съжаление ПТП-та стават всеки ден и искрено съжалявам за случилото се. Не искам да коментирам повече. Винаги съм си поръчвал "Дринк енд драйв", просто в този случай се получи каръшка, нелепа ситуация. Всичко се случи по стечение на обстоятелствата и на съдбата. Това е, което ще кажа за момента."

Делото срещу самия Любенов, който, както и Тодоров, е обвинен за причиняване на смърт на пътя при евентуален умисъл, започва на 5 юни. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени