Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Свищов ще управлява исторически местности край града

Община Свищов - местност Паметниците
Снимка: Здравка Маслянкова - кор. на БНР във Велико Търново

Община Свищов получи от държавата правото да управлява 88 декара на брега на Дунав. Територията е свързана с историческото минало на селището като първия освободен български град през 1877-а година.
Пет години продължиха съгласувателните процедури между община Свищов и различни министерства и държавни агенции, за да получи местната власт правото да управлява двете исторически местности Стъклен и Паметниците, където в долината на река Текир дере и Дунав дебаркират руските войски преди 147 години и са водени първите сражения за освобождението на България.
„С решението на правителството от 15 май продължаваме с проектите ни за социализиране, за реставрационни и консервационни работи, за да развиваме културно-историческия туризъм по свищовския бряг на Дунав в тези две исторически местности“, коментира за БНР кметът Генчо Генчев.
В Свищов започна облагородяване на парка „Калето“ след тригодишните археологически проучвания на проф. Николай Овчаров. Свищов получи близо 6 млн. лв. от държавата за благоустройство на парка около цитаделата и превръщането му в природно-историческа и туристическа дестинация.

По публикацията работи: Савина Спасова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна