Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече депутати напускат британската Консервативна партия преди изборите

Британският министър-председател Риши Сунак изнася реч пред Даунинг стрийт 10 в Лондон, обявявайки предсрочни избори - 22 май 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Майкъл Гоув и Андреа Ледсъм се присъединиха към рекордния брой депутати от Консервативната партия, които напускат преди изборите без намерение да се кандидатират. 

Общият брой на тори, заявили, че ще се оттеглят и няма да се кандидатират от Консервативната партия достигна 78, което бие рекорда от 72 през 1997 година. 

Майкъл Гоув, заемал много министерски постове през годините, заяви, че е време ново поколение да ръководи партията. Решението му беше очаквано предвид силната конкуренция в неговия избирателен район от страна на либералдемократите, но и потвърждава усещането, че торите бягат пред лицето на вероятна тежка загуба на общите избори, насрочени за 4 юли от премиера Риши Сунак. 

Андреа Ледсъм, която също има богата политическа кариера, също се оттегля. Друга видна фигура е бившият премиер Тереза Мей, която призова торите в последната си реч снощи в Камарата на общините „да излязат и да се борят“. 

Междувременно последното проучване на общественото мнение показва, че лейбъристите запазват преднината си от 21 пункта пред консерваторите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна