Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади програмисти от Кърджали с множество награди

Млади програмисти от Кърджали обраха призовите места в национални конкурси. Те са на различна възраст и от различни училища. Дотолкова са напред в компютърното програмиране, че вече сами създават свои проекти и дори интернет сайтове. 

Децата придобиват знания в първата IT школа в Кърджали. Тя е създадена отскоро и за нея няма приемен изпит. Единственото условие е креативност, желание за новаторство и хъс за победа. 

"Най-важното е децата да са мотивирани", обясни Мартин Каралчев, създател на робоучилището: 

"Ние се опитваме чрез иновативни методи и игрова форма на обучение да ги мотивираме и да ангажираме вниманието им. По този начин те и най-лесно ще се учат. Така учениците, освен че придобиват основни умения по програмиране и роботика, придобиват и важни качества за това да бъдат креативни, да взимат решения и да работят в екип". 


Децата са разделени на групи, а обучението е съобразено с възрастта. Школата участва в различни областни и национални конкурси по програмиране, като почти навсякъде се получават награди. Звучи невероятно как малки деца успешно се конкурират с по-големите и по нищо не им отстъпват.

Един от призьорите в няколко поред конкурса е Петър Хаджийорданов от училище "Йордан Йовков". Той е на първо място в IT Свят – детско програмиране, както и в националната олимпиада по Скрач и Робокс – Web Advance Cup. Петър печели симпатиите на журито с проекта "Моят роден град". Той е на 11 години и започва да учи роботика още в първи клас. Запален е от баща си, който е бил програмист. 


Деца като Петър в школата по роботика има много. От създаването ѝ до днес не минава конкурс или олимпиада без тяхно участие. Нейният ръководител Мартин Каралчев казва, че успехите са на децата и бърза да назове имената им, за да не пропусне някое от тях

През лятната ваканция повечето от децата ще продължат своите занимания в школата. Други ще си дадат почивка. Но отново ще бъдат заедно наесен, за да покоряват нови върхове. 

Повече за успехите на децата, които се занимават с програмиране в Кърджали, чуйте в репортажа на Валя Апостолова в звуковия файл. 

Снимки: Валя Апостолова

По публикацията работи: Лозина Владимирова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени