Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на детето, в Благоевград ще има пътешествие "По пътя на героите"

Снимка: Кети Тренчева

На 1 юни отбелязваме Международния ден на детето. Празникът води своето начало от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева преди близо век. През 1950 години 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

У нас през целия ден са организирани различни културни прояви, образователни инициативи и много забавления за децата.

В Княжевската градина кметът на София Васил Терзиев ще открие празника на децата на София по наслов "Мечтаем заедно", с който ще бъде поставено и началото на месеца на детето. Столицата ще предостави на децата различни спортни, културни и благотворителни събития под мотото "За децата на София". Ще има безплатни театрални представления, а известни актьори ще четат откъси от любими книги.

Пътешествие "По пътя на героите", куклен театър на открито, спортни игри и концерти са предвидени за децата в Благоевград за днешния им празник.

Празникът ще стартира в 11:00 часа в Градската градина на Благоевград, където актьори от Общински куклен театър ще забавляват най-малките с приказки, песни и игри.

Голяма шахматна дъска и къщичка, преобразена в своеобразна библиотека очакват най-любознателните малчугани.

Пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски ще започне приключението "По пътя на героите", в което всички желаещи да се включат в забавната игра деца, ще имат възможност да обиколят предварително очертан маршрут с 18 исторически обекти и да научат повече за българските герои. За най- добрите има и големи награди.

От 11:00 часа на площад "Македония" ще влязат пожарен и полицейски автомобил, а малчуганите ще могат макар и за малко да се преобразят като пожарникари и да се докоснат до работата на полицаите като разгледат оборудването им.  На сцената на площада талантливите деца на Благоевград ще представят  специално подготвена за празника програма.

Безплатно е ползването на лифтовете "Витошко лале" днес за деца до 14 години.

1 юни децата в Габрово празнуват с патилански поход, игри и творчески работилници.

В Пазарджик празникът на детето преминава под мотото "Магията на детските усмивки" - с поредица от забавни игри, музикални и творчески занимания.  Вечерта  ще бъдат избрани „Мини мис и мистър Пазарджик“.

Децата на Плевен ги очакват днес празнични концерти от деца за деца, ателиета на открито и баскетболен фестивал.

На 1 юни Русенският музей отправя покана за поредното издание на "Детска нощ" в музея.

"Детска нощ" в музея е инициатива на Регионалния исторически музей в Русе и е единствената в страната. За 16-ти пореден път децата ще имат образователни и занимателни ателиета. В 17 ч е началото и любопитните за живота на водните обитатели ще научат повече за тях в Лапидариума, където ще е и ателието за изработка на отливки от глина  на мамут, пещерна мечка, мида и изчезналия вид мекотело - амонит. Пак в откритото пространство на Лапидариума ще има работилничка "Да изработим съкровище" от домашен пластилин.

Състезанието за водоплаващи птици с плавници ще започне също в 17 ч., а в сградата на музея желаещите ще сглобяват пъзели на историческа тематика. За сръчните мъници е ателието "Герданът на Калиопа", където ще могат сами да си направят бижута, ще строят кули, ще се обличат в дрехи от различни епохи и ще се запознаят с настолните игри от Античността.

Ателието за рисуване на икона на Св. Георги, закрилникът на Русе, ще е в една от залите на музея, а на специално подготвени декори деца и родители ще могат да си направят селфи от времето на Митхад паша.

От 19 ч започна концертът на китаристите от музикална школа "Къщата" и той ще е в зала "Княз Александър I" на историческия музей. Финалът ще е за представлението "Грешен дявол" на театралната трупа "Камила тийн" с главен художествен ръководител Илия Деведжиев.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени